preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > Projekti  > eTwinning  > 2020./2021.
FAMOUS FEMALE MATHEMATICIANS 4

Godina 2020./2021. započela je zajedno s novim etwinning projektima.

Prof. Usmiani nastavila je suradnju s kolegicam projekta FM3, tako da novi projekt "Famous mathematicians 4" projekt kojeg prof Usmiani provodi s učenicima 2. G razreda na satovima matematike. Do sada učenici su radili u međunarodnim timovima i zajedički istraživali poznate matematičarke kroz povijest, izrađivqali plakate i zajednički rezultat - kalendar FM4 koji ćje odštampan i bit će poslan svim partnerskim školama.

Digitalnu verziju plakata možete vidjeti na poveznici

Karta sudionika projekta:

Radovi naših učenika:

Zidni plakat poznate matematičke i njenog suvremenika

Plakati o znanstvenicima:

    

 

 

 


MATEMATICS FILM FESTIVAL 2021

Projekt Mathematics film festival 2021. je etwinning projekt u kojem će se učenici okušati u osmišljavanju i snimanju scena priče iz knjige "The man who counted", Malba Tahan koja im se najviše svidjela.

Učrnici samostalno čitaju knjigu te na temelju odabrane priče grade scenarij i kreiraju film. 

Glavno događanje, premijera bit će početkom ožujka i jako joj se veselimo.

Do sad su učenici birali logotip, naslovnicu za MF2021. međusobno se upoznavali.

Naši učenici su izradili video na temu priče: Brojanje deva

Nakon suradničkih aktivnosti: debate i komentiranja uradaka učenika, u svibnju je održan festival u Sarajevu.


POKVARENI TELEFON

Kako je ove godine tema eTwinning programa: medijska pismenost i dezinformacije odlučili smo osmisliti jedan takav projekt zajedno s partnerima iz Strojarske i prometne škole Varaždin.

Daniela Usmiani i Ana Marketin-Sedlar osmislile su projekt i uključile kolege iz škole koji su još početnici te kolegicu Lejlu Hujdur iz Sarajeva.

U projektus su bili nastavnici i učenici iz 4 škole: Prometna i strojarska škola Varaždin, Srednja škola Bedekovčina, Ekonomska škola Sarajevo, Industrijska strojarska škola u Zagrebu.

Želimo kroz jedan jednostavan projekt provući temu medijske pismenosti i naučiti kolege radu u svim fazama projekta kako bi koelge osamostalili za budući rad. U našoj školi aktivno su se uključile kolegice Danijela Švigir i Suzana Đurkan s učenicima 1D, 4P, 2Mb, 2P, 3Mb i Daniela Usmiani s učenicima 1G razreda.

Tijekom eTwinning projekta namijenjenog učenicima srednjih strukovnih škola učenici će temu medijske pismenosti i dezinformacija proučiti kroz igranje pokvarenog telefona, istraživanje tematike kroz rješavanje projektnih zadataka te putem kvizova. Kao krajnji rezultat kreirat će se e-knjiga na temu Medijske pismenosti i dezinformacija. Projekt će trajati od 15.02. do 30.04.2021. (https://twinspace.etwinning.net/155151/home)

Učenici su kroz online predavanje naučili što su lažne vijeti i kako ih raspoznati. Osim prepoznavanja lažnih vijesti učenici su izradili niz novih lažnih vijesti i profila te osvijestili važnost kritičkog pristupa medijima.

Twinspace projekta - https://twinspace.etwinning.net/155151

Upoznali smo se s Muzejom lažnih vijesti 

Naše uradke možete vidjeti u izložbi.

                                               


FAKE PROJEKT - MEDIJSKA PISMENOST I DEZINFORMACIJE U ETWINNINGU

projekt na temu medijske pismenosti i dezinformacija provedne paraleno s edukacijama nastavnika nizom od 5 webinara.

U aktivnosti projekta se nakon početne prijave aktivno uključilo 7 partnera: OŠ Koprivnički Ivanec, OŠ Voltino. OŠ Ludbreg, OŠ Kraljevica, Srednja škola Konjščina, OŠ Pantovčak i Srednja škola Bedekovčina. Provela ga je Daniela Usmiani s učenicima 2.G razreda.

Nakon početnih aktivnosti upoznavanja svih sudionika izradom znakova i diskusijom o licencama koje koristimo u projektima učenici su obradili temu autorskih prava. (Ideaboardz - gdje možemo pronaći besplatne sadržaje)

Nakon toga sljedile su aktivnosti prepoznavanje obmane: lažnih vijesti, stranica, fotografija, video uradaka, profila na društvenim mrežama. Učenici su u rješavanju zadataka koristili inforgrafike koje smo napravili u projektu.

Najzabavnija je bila aktivnost izrade lažnih profila, vijesti, chat-ova, lažnih postova. Posebno izazovna je bila aktivnost izrade lažnih video uradaka.

Radili smo timski, zajednički na zadacima ili u mješovitim timovima.

Evaluacija je od strane učenika odrađena video prilozima pomoću alata Flipgrid.

Twinspace projekta - https://twinspace.etwinning.net/175506