preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Erasmus+

Erasmus+ je novi sedmogodišnji program Europske unije namijenjen jačanju obrazovanja, osposobljavanja, sporta i položaja mladih u Europi.

Program nudi brojne mogućnosti za učenike, osoblje, obrazovne ustanove i organizacije uključene u strukovno obrazovanje i osposobljavanje.

Erasmus+: Novi program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje 2014. - 2020.

Program Erasmus+ obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

Erasmus+ zamijenit će sedam postojećih programa: Program za cjeloživotno učenje (s njegovim potprogramima Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius i Grundtvig), Mladi na djelu te pet programa međunarodne suradnje (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i program suradnje s industrijaliziranim državama i teritorijima). Program po prvi put uvodi i podršku području sporta.

Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana kao i unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Sedmogodišnji program imat će budžet od 14.7 milijardi eura, što predstavlja povećanje od čak 40 posto u odnosu na postojeće programske budžete.

Program Erasmus+, u okviru kojeg su predviđene aktivnosti mobilnosti za pojedince u svrhu učenja i osposobljavanja (predviđa se da će zahvaljujući programu više od 4 milijuna Europljana do 2020. dobiti priliku studirati, učiti, usavršavati se, obavljati stručnu praksu ili volontirati u inozemstvu) te aktivnosti sektorske i međusektorske suradnje - partnerske projekte obrazovnih ustanova, tijela lokalne i regionalne vlasti, poslovnog sektora, nevladinog sektora, udruga mladih i drugih organizacija na zajedničkim projektima koji adresiraju izazove s kojima se navedeni sektori susreću.

MOGUĆNOSTI ZA POJEDINCE

PROJEKT MOBILNOSTI (eng. Mobility Project) je aktivnost koja, u sklopu Ključne aktivnosti 1 - Mobilnost u svrhu učenja za pojedince (eng. KA1 Learning Mobility for Individuals), omogućuje unaprjeđenje profesionalnih i osobnih kompetencija pojedinaca. U okviru strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (eng. Vocational Education and Training - VET), mobilnost se može provoditi u zemljama članicama programa Erasmus+ odnosno u 28 zemalja članica EU, zemljama članicama EFTA-e (Island, Norveška, Lihtenštajn, Švicarska) te u Turskoj i Makedoniji.

Projekt mobilnosti za strukovno obrazovanje i osposobljavanje (eng. Mobility Project for VET) namijenjen je sljedećim skupinama sudionika:

Za učenike strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (eng. VET learners)

Polaznici početnog strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, kao i bivši učenici do godinu dana nakon završetka strukovnog obrazovanja mogu ostvariti mobilnosti u svrhu obavljanja stručne prakse u trajanju od najmanje 2 tjedna do najviše 12 mjeseci. Mobilnost se može provoditi na radnome mjestu u tvrtkama ili drugim relevantnim organizacijama, ili u strukovnoj obrazovnoj ustanovi s obveznim provođenjem stručne prakse u tvrtkama.

Za osoblje organizacija uključenih u strukovno obrazovanje i osposobljavanje (eng. VET staff)

Projekt mobilnosti za osoblje iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja moguće je koristiti za vlastito stručno usavršavanje koje pridonosi razvoju organizacije. Stručno usavršavanje provodi se u obliku stručne prakse ili učenja kroz opažanje u tvrtkama i/ili strukovnim obrazovnim ustanovama. U ovakvom obliku mobilnosti mogu sudjelovati zaposlenici organizacija koje su aktivne u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a koji su nadležni za spomenuto područje obrazovanja.

Dodatno, mobilnost se može ostvariti za držanje predavanja ili provođenje osposobljavanja u inozemnoj strukovnoj obrazovnoj ustanovi, a ovaj oblik mobilnosti osim spomenutih stručnjaka iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja može ostvariti i osoblje tvrtki, javnog sektora i organizacija civilnog društva. Mobilnost osoblja može trajati od najmanje 2 dana do najviše 2 mjeseca, što ne uključuje dane provedene na putu.

MOGUĆNOSTI ZA ORGANIZACIJE

U okviru Ključne aktivnosti 2 - Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse (eng. KA2 Cooperation for innovation and the exchange of good practices), za strukovno obrazovanje i osposobljavanje nude se aktivnosti.

Strateška partnerstva (eng. Strategic Partnerships) te Udruživanje sektorskih vještina (eng. Sector Skills Alliances).

STRATEŠKA PARTNERSTVA omogućuju suradnju organizacijama aktivnima u području obrazovanja, osposobljavanja, rada s mladima, ali i tvrtkama, javnim tijelima, te organizacijama iz civilnog sektora kako bi razvile inovativna, primjenjiva rješenja koja pridonose podizanju kvalitete učenja, predavanja, rada s mladima i modernizaciji institucija. Strateška partnerstva trebaju biti usmjerena na razvoj, prijenos i/ili implementaciju inovativnih praksi i rješenja na organizacijskoj, lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj ili europskoj razini. Projekt može biti u cijelosti usmjeren na strukovno obrazovanje i osposobljavanje, za što treba biti usklađen s strateškim prioritetima Europske unije u ovom području. No, moguća je i „međusektorska“ suradnja, što podrazumijeva primjenu rješenja odnosno proizvoda postignutih kroz strateško partnerstvo na više od jednog područja (npr. u jednom projektu rezultati su primjenjivi na područje strukovnog obrazovanja, obrazovanja odraslih te visoko obrazovanje).

UDRUŽIVANJE SEKTORSKIH VJEŠTINA je aktivnost usmjerena na međunarodne projekte koji proizlaze iz obrazložene potrebe za određenim vještinama uočene u pojedinom gospodarskom sektoru. Cilj ovih projekata jest usklađivanje strukovnog obrazovnog sustava sa specifičnim sektorskim potrebama na tržištu rada kroz razvijanje združenih strukovnih programa odnosno kurikuluma. Posebna pažnja bit će usmjerena na metode učenja kroz rad ili simulacije rada (eng. work-based learning). U okviru natječaja 2014. godine, aktivnost će biti usmjerena na određene sektore navedene u Programskom vodiču za Erasmus+.

 

 

Vijesti
Aktivnost transnacionalne suradnje o promociji dugotrajne mobilnosti učenika (galerija+Press Clipping)
Krasnodor Mikša / datum: 2. 11. 2018. 08:15

 

S ciljem poticanja dugoročnih mobilnosti učenika i nastavnika srednjih škola unutar programa Erasmus+ u organizaciji nacionalne Agencije za mobilnost i programe Europske unije, nastavnica Sanja Markuš sudjelovala je od 23. do 27. listopada 2018. na aktivnosti transnacionalne suradnje „Long-term Study Mobility (School Exchange partnerships)“ u gradu Santa Cruz de Tenerife na Kanarskim otocima u Španjolskoj.


[OPŠIRNIJE]Podjela certifikata u projektu Erasmus+
Krasnodor Mikša / datum: 18. 6. 2016. 21:13

 

Projekt u programu Erasmus+ Zajedno s mladima u Europu koji već dvije godine provodi Srednja škola Bedekovčina došao je do samog kraja.


[OPŠIRNIJE]Prezentacija projekta u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije
Daniela Usmiani / datum: 9. 12. 2015. 11:01

 

Na seminaru organiziraniranom od strane Agencije za mobilnost i programe Europske Unije s ciljem jačanja kvalitete prijava u okviru programa Erasmus+ iz područja predškolskog odgoja i općeg obrazovanja, 8. prosinca 2015. u hotelu Dubrovnik u Zagrebu, koordinatorica Daniela Usmiani je predstavila projekt "Get On Your Bikes, Europe`s Back In Business", kao primjer dobre prakse.

Naglasak je bio na upravljanju projektom, gdje je koordinatorica kroz primjere iz projekta ukazala budućim prijaviteljima na sve pojedinosti na koje treba obratiti pažnju vezane uz dobru organizaciju i upravljanje projektom kako prilikom pisanja projekta, tako i prilikom njegova odvijanja.


[OPŠIRNIJE]Povratak iz Portugala i završetak projekta (video+Press Clipping)
Krasnodor Mikša / datum: 5. 11. 2015. 17:49

 

Dolaskom grupe učenika i nastavnika s odrađivanja stručne praktične nastave iz Portugala završio je projekt u programu Erasmus+ Zajedno s mladima u Europu koji već dvije godine provodi Srednja škola Bedekovčina. Projekt je sveukupno vrijedan 1.390.000 kuna, a financiran je od strane Europske unije i Agencije za mobilnost i programe EU-a.


[OPŠIRNIJE]Stručna praktična nastava u Portugalu
Krasnodor Mikša / datum: 26. 10. 2015. 09:49

 

 

Prvi tjedan mobilnosti učenika u Portugalu, u sklopu projekta Erasmus+ koji financira Agencija za mobilnost i EU projekte, odrađen je, uz kulturne aktivnosti tijekom vikenda.


[OPŠIRNIJE]Odlazak na praksu u Leipzig
Krasnodor Mikša / datum: 27. 8. 2015. 15:36

 

 

 

I ove godine jedan dio učenika naše škole odlazi na odrađivanje dvotjedne stručne praktične nastave u Leipzig, Njemačka, u sklopu programa Erasmus+, Mobilnost u svrhu učenja za pojedince, koji financira Agencija za mobilnost i EU projekte.


[OPŠIRNIJE]Prezentacija Erasmus+ projekta (galerija)
Krasnodor Mikša / datum: 24. 2. 2015. 17:19

 

 

U ponedjeljak, 23. veljače 2015., u školi je predstavljen međunarodni projekt programa Erasmus+ ''Get on  your bikes, Europe`s back in business''. 


[OPŠIRNIJE]Posjet djelatnika Vitalisa
Krasnodor Mikša / datum: 9. 2. 2015. 20:41

 

 

Prošli tjedan posjetio nas je g. Martin Kozlovsky, djelatnik agencije Vitalis iz Leipziga.


[OPŠIRNIJE]Prezentacija mjesta
Daniela Usmiani / datum: 16. 1. 2015. 09:19

Kako bismo što bolje predstavili našu Bedekovčinu projektnim partnerima, članovi projektnog tima napravili su prigodni filmić.

Bedekovčina


[OPŠIRNIJE]Transnacionalni sastanak projektnih timova u Rzeszowu, Poljska
Daniela Usmiani / datum: 9. 12. 2014. 20:02

Od 26. 11 – 29. studenog 2014. koordinatori škola partnera Erasmus+ projekta „Get On Your Bikes, Europe´s Back In Business“ i pridruženi profesori – članovi projektnih timova susreli su se na transnacionalnom sastanku projektnih timova u Rzeszowu, Poljska.

Tri dana zajedničkog druženja prošla su u radnom okruženju i međusobnom upoznavanju partnera.

Na samom početku predstavljene su škole partneri sa svojim osobitostima, a kroz interaktivne aktivnosti međusobno su se upoznali i sudionici samog susreta.

Detaljno se radilo na programu projekta, razrađujući pojedine aktivnosti. Svaka od škola dobila je pojedina zaduženja vezana uz konačne rezultate projekta i prateće aktivnosti.

Obzirom da sam projekt ima tri glavna rezultata, za svaki od njih zadužena je pojedina grupa partnera.

Dogovoreni su i termini projektnih sastanaka u pojedinim zemljama.

Prvi susret projektnih timova predviđen je od 1. – 7. ožujka 2015. u Češkoj.

Projektni tim Srednje škole Bedekovčina predstavljale su prof. Tatjana Tuđa i koordinatorica projekta Daniela Usmiani.

 


[OPŠIRNIJE]Podjela certifikata (video)
Krasnodor Mikša / datum: 29. 11. 2014. 18:37

 

 

U petak, 28. studenog 2014., podijeljeni su certifikati o pohađanju i polaganju stručne praktične nastave u inozemstvu za sve učenike koji su obavljali ljetnu praksu u Njmačkoj i Portugalu.


[OPŠIRNIJE]Stručna praksa u Portugalu. Drugi dio (galerija, video, Press Clipping).
Krasnodor Mikša / datum: 27. 10. 2014. 09:50

 

 

Vratili smo se. Drugi tjedan stručne prakse u Portugalu bio je kao i prvi: naporan i radan, ali smo imali i slobodnog vremena i razgledali Lisabon.


[OPŠIRNIJE]Stručna praksa u Portugalu
Krasnodor Mikša / datum: 22. 10. 2014. 11:50

 

 

Prvi tjedan stručne praktične nastave u Portugalu obavili smo: tjedan je bio radan i naporan, ali smo za vikend upoznavali Portugal, i kupali se u Atlantskom oceanu.


[OPŠIRNIJE]Prvi dani u Leipzigu (Press Clipping, video)
Krasnodor Mikša / datum: 20. 8. 2014. 19:46

 

 

Učenici su već počeli s obavljanjem svoje stručne prakse u Leipzigu u sklopu projekt Erasmus+ koji financira Agencija za mobilnost i EU projekte.


[OPŠIRNIJE]Od 17.08. do 30.08.2014. u Leipzigu
Daniela Usmiani / datum: 13. 8. 2014. 10:51

Sudionici stručne prakse potpisali su jučer, 12. kolovoza 2014., ugovore sa Srednjom školom Bedekovčina o dodjeli financijske potpore za Erasmus+, kao i stručnu praksu u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

Prema ugovoru trideset i dvoje učenika u pratnji 4 profesora putuju 17. 08. 2014. u Leipzig na stručnu praksu u trajanju od 14 dana.


[OPŠIRNIJE]Sastanak za Njemačku
Krasnodor Mikša / datum: 8. 8. 2014. 09:53

 

Sastanak roditelja i učenika koji odlaze na izvršavanje vanjske prakse u Njemačku održat će se 12. kolovoza u 17 sati.


[OPŠIRNIJE]Pripreme za odlazak u Njemačku (video)
Krasnodor Mikša / datum: 18. 7. 2014. 16:10

 

 

Program Erasmus+ obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju