preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Knjige i in(f)o u doba korone 7

Autor: Krasnodor Mikša, 23. 4. 2020.

 

 

knjige mijenjaju svijet

Izumom tiska nezaustavljivo se preokreće, pokreće svije(s)t.

Knjige i in(f)o u doba korone 7

 

knjige mijenjaju svijet

Izumom tiska nezaustavljivo se preokreće, pokreće svije(s)t.

 

Virusna invazija ,Covit-19', u naše vrijeme, možda tek mijenja naš površan odnos na nužnu sukladnost svega što postoji, stvara i diše pod prostranim nebeskim svodom. Jer, nova 'virtualna stvarnost', kao što se i sami uvjerismo na 'svojoj koži', ne može istinski zamijeniti punoću nastave i životni zbiljski svijet. No, s današnjim danom lagano pucaju stege, i sve bi se, kao, uz neke nužne dodatne mjere, već za koji dan, po planu trebalo vratiti u 'kontrolirano normalno stanje'.

 

Međunarodna virusna baza Covit-1616

pronađen je drevni računalni zapis iz ranije pretpovijesne virusne epohe virtualne ere

aktualan opet i u naše zrelo doba virusne visokorazvijene renesanse

(izvod iz starinskih zemaljskih spisa)

 

VIRTUALNA NOĆ KNJIGE

Jučer se obilježavao Dan planeta Zemlje, a već danas u četvrtak, 23. travnja ljeta Gospodnjeg 2020. godine poslije Krista, obilježava se u nas 1. virtualna Noć knjige: osnovna ideja su 'promjene', s naglaskom na razvoj ekološke svijesti. Istražujemo moć i utjecaj knjige: koje su to knjige koje kroz povijesne mijene imaju u sebi tu snagu i moć da pokreću ljude. Izazivaju li pozitivne promjene u društvu, mijenjaju li svijet, utiču li zasta na ljudsku svijest? Koje nas knjige nadahnjuju na promjene. I, konačno, kakve bi knjige valjalo pisati za svijet u kojemu želimo živjeti, ubuduće? Koje su to knjige koje, uistinu, oblikuju svije(s)t?

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja, pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a. Riječ je o simboličkom datumu u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

( Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja, u spomen na Marka Marulića, koji je toga dana 1501. godine dovršio svoju Juditu.)

NOĆ KNJIGE (https://nocknjige.hr/)

 

BIBLIJA

Biblija se danas smatra najčitanijom, najutjecajnijom i najprodavanijom knjigom Zapadnoga kulturnog kruga.

Ona je neiscrpan izvor filozofskih rasprava i umjetničkih nadahnuća. Iz njenih svezaka, iz u nju prvotno sabranih i naknadno uključenih tekstova, izvode se zaključci: povijesni, vjerski, moralni, sudbonosni… Iz Biblije se izvlače citati, preuzimaju se iz nje svakovrsne živopisne teme, književno se oblikuju gotovo ,mitološki' likovi sa svim ljudskim slabostima i nadnaravnim osobinama…Pošto je i sama književnost u poimanju jezika, vrsnošću teksta i bogatstvu pripovijedanja, ostaje vječni temeljac uvijek novih stremljenja i literarnih dostignuća.

 

Renesansa je svijetu podarila velike umjetnike i veličanstvena djela.

U književnosti iznad svih strše imena dvojice visoko cijenjenih i vrsnih stvaralaca, dvojice autora savršenih i do danas teško nadmašivih literarnih djela, Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea. Obojica su svojom originalnošću, svatko na svoj način, znatno obogatili svjetsku književnost.

 Cervantesov roman „Don Quijote“ je satira, ali i nova obrada viteške građe. Likovi siromašnog šljivara don Quijota, koji umišlja da je vitez i njegovog priprostog susjeda, vjernog štitonoše Sancha Panze, svima su dragi i znani. Ostaju simbol uzaludnosti borbe za istinsku pravdu. Po uzoru na Boccaccia piše svoje „Uzorite priče“. Popularan i danas.

Miguel de Saavedra Cervantes ( 1547. – 1616.): Don Quijote

 

Najveći svjetski dramatičar, po mišljenju većine, Shakespeare u elizabetansko doba engleske renesanse stvara vječna dramska djela svjetske književnosti, koja su rado izvođena i čitana do danas. Piše mnogobrojne, raznovrsne drame: komedije, tragedije i 'historije'. Uspio je udahnuti život u povijesne likove i imaginarna bića svojih drama. U mladosti je ispisao i danas slavne lirske sonete.

“ Mi smo od onih stvari, od koje su sačinjeni sni“.

William Shakespeare (1564. – 1606): Romeo i Julija, Hamlet, Mletački trgovac, San ivanjske noći, Oluja, Macbeth, Kralj Lear

Soneti

 

Svaki odabir, nadalje, krajnje je proizvoljan

i podložan osobnoj mijeni.

 

Ponizno Vaš knjižničar

Željko K.

 

p.s.

(Pratite putem medija večerašnju virtualnu Noć knjige.)
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / www.ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju