preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Mobilnost u Irskoj

Autor: Krasnodor Mikša, 4. 2. 2020.

 

 

Dvadesetoro učenika Srednje škole Bedekovčina vratilo se s mobilnosti u Irskoj u kojoj su boravili u sklopu dvogodišnjeg Erasmus+ projekta Future in our hands (Budućnost u našim rukama).

4. siječnja otputovalo je 10 građevinskih i arhitektonskih tehničara koji su u Irskoj boravili tri tjedna, a 11. siječnja pridružili su im se i medicinske sestre opće njege i fizioterapeutski tehničari koji su obavljali svoju stručnu praksu dva tjedna.

Svi učenici prije polaska u Irsku prošli su višemjesečne kulturološke, stručne i jezične pripreme u školi.

Građevinski i arhitektonski tehničari, tijekom mobilnosti educirali su se u programu Revit, BIM (Building Information Modeling) alatu koji omogućuje izradu projekta u jednom okruženju od koncepta do izvedbe koji se u Hrvatskoj koristi tek nekoliko godina, a u školama još uvijek ne uči Nakon početnog crtanja jednostavnih građevina, učenici su izrađivali i projektne zadatke izrade objekata, od idejnih skica do potpuno opremljenog 3D modela zgrade. Nakon početne jednotjedne edukacije učenici su se u tri različite kompanije imali mogućnost iz prve ruke upoznati i s radom u arhitektonskim i projektantskim uredima, te primjenjivati naučeno u aktivnim sudjelovanjem u tekućim projektima i crtanju elemenata obiteljskih i javnih građevina. Težnja nam je povećati razine profesionalnih kompetencija učenika arhitektonskog i građevinskog programa kako bi postali što konkurentniji na tržištu rada, te kako bi što uspješnije nastavili svoje školovanje na visokim učilištima.

Učenici medicinske grupe predmeta (medicinske sestre opće njege i fizioterapeutski tehničari) odrađivali su svoju dvotjednu stručnu praktičnu nastavu u domovima za njegu starijih osoba, odnosno u dnevnim centrima. Tamo su razvijali svoje profesionalne kompetencije, radili na usavršavanju metoda prevencije i obrade kroničnih rana, prevencije komplikacija kod dugotrajnih ležanja kod starijih osoba te su dobili priliku usporediti načine rada ustanova u Irskoj s hrvatskim primjerima.

Tijekom boravka u Irskoj učenici su se upoznali i s irskom kulturom i znamenitostima. Tako su obišli cijeli Dublin, posjetili Prirodoslovni i Povijesni muzej, i posjetili poznate litice u Moheru, na atlantskoj strani zemlje. Ujedno su, što je i bila jedna od namjera projekta, svakodnevno dolazili u dodir sa stanovnicima Irske, razvijali komunikaciju na engleskom jeziku i upoznavali kulturu zemlje koja je slična, ali i različita od hrvatske.

Kao pratnja učenicima u Irskoj bili su i nastavnici Daniel Čehulić, Krasnodor Mikša i Daniela Usmiani (koordinatorica projekta).

Projekt Future in our hands nastavlja se i dalje. U tijeku su pripreme za mobilnosti u Španjolsku agrotehničara u Ubedu krajem ožujka te aktualan je natječaj za mobilnost arhitektonskih i građevinskih tehničara u Malagu u kolovozu. Mobilnosti učenika i nastavnika se nastavljaju i iduće godine.
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / www.ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju