preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Movember

Autor: Krasnodor Mikša, 1. 12. 2021.

 

 

I ove su godine učenici i nastavnici Srednje škole Bedekovčina, ponajviše 4. i 5. Ma razred (medicinske sestre opće njege / medicinski tehničari opće njege), organizirali nekoliko akcija tijekom mjeseca studenog vezanih uz preventivno-zdravstvenu akciju Movember.

Movember se obilježava tijekom cijelog mjeseca studenog i to tako da se muškarce potiče na puštanje brade i brkova kako bi time metaforički promijenili lice zdravlja muškaraca i osvijestili sve ljude, pogotovo muškarce, o najčešćim opasnostima za zdravlje svakog muškarca: rak prostate i testisa te samoubojstvo. Prema informacijama Hrvatske lige protiv raka, drugi je najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj (dijeli drugo mjesto s rakom debelog crijeva i rektuma), a pojavljivanje raka prostate naglo se povećava kod muškaraca nakon 50. godine života. Sama prostata je žlijezda koja se nalazi na bazi ili vratu mokraćnog mjehura, a rizik od pojave raka povećavaju spolno prenosive infekcije, pušenje i prehrana bogata zasićenim mastima.  

Zbog svega toga, učenici su, zajedno sa svojim nastavnicima Šteficom Sukreški i Krasnodorom Mikšom, započeli akciju Movember postavljanjem edukativnih plakata u hol škole preko kojeg svi učenici i nastavnici mogu dobiti osnovne informacije o akciji i što ona predstavlja za svakog muškarca, a naglasak je stavljen na pravovremenu reakciju koja je važan faktor kod svih bolesti. 

Rak prostate i ostale zdravstvene poteškoće koje nam najviše donosi suvremeni način života možemo prevenirati redovitim pregledima i brigom za vlastito zdravlje. Sam rak prostate možemo prepoznati uz prve simptome: pregled kod liječnika na prostata spečifični antigen (PSA), kvržica u prostati, poteškoće pri mokrenju i pojava krvi u mokraći. Kako bi spriječili neželjene operacije, zračenja i terapije, muškarci stariji od 40 godina trebali bi redovito ići na pregled.

Učenici 5. Ma objavili su video o Movembru, pregledu akcije i zdravstvenim poteškoćama koje zahvaćaju muškarce, odnosno kako pravovremeno reagirati kod pojave simptoma.

Akcija je završena posljednjim danom studenog nošenjem simboličkih brkova i zajedničkim slikanjem svih sudionika akcije.

   

Štefica Sukreški i Krasnodor Mikša
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / www.ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju