preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Projekt SHE - briga o zdravlju i okolišu

Autor: Daniela Usmiani, 4. 6. 2020.

 

 

Srednja škola Bedekovčina je od šk. god. 2016./17. uključena u Europsku mrežu škola koje promiču zdravlje (SHE mreža škola). Ove školske godine smo proučavali ekološki i zdravstveni utjecaj opušaka cigareta. Rezultate našeg rada objavljujemo povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja (31. svibanj) i Svjetskog dana zaštite okoliša (05. lipnja).

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pušenje i duhan su jedna od najvećih prijetnji zdravlju za ljudsku populaciju. Duhanski dim sadrži preko 4000 kemijskih sastojaka koji su karcinogeni i iritirajući. Uz pušače, riziku od raznih oboljenja izloženi su i nepušači koji udišu duhanski dim (pasivno pušenje). Uz ove, široj javnosti poznate činjenice, opušci cigareta nova su tema kojoj će se u bliskoj budućnosti posvetiti više pažnje. Dosadašnja istraživanja ukazala su na njihovo negativno djelovanje na prirodu i organizme u smislu onečišćenja, zagađenja i opasnosti za zdravlje.

Proučite infografiku koju su pripremile učenice 2. Mb razreda, Marta Duž i Kasandra Kučiš-Vuković, uz pomoć nastavnica Marine Gorički i Tajane Sedak Benčić. Vjerujemo da ćete saznati puno novih informacija. https://create.piktochart.com/output/46517206-my-visual

Pripremljen je i Kahoot kviz - otiđite na www.kahoot.it i upišite PIN 03683459 kako biste obnovili svoja znanja o utjecaju pušenja na zdravlje i provjerite koliko ste novog naučili o štetnosti opušaka cigareta.

Okušajte se!!!

Vjerujemo da smo nekoga potaknuli na prestanak pušenja. Time ćete učiniti veliki napredak u očuvanju osobnog zdravlja, ali i zdravlja svojih bližnjih te smanjiti negativne posljedice opušaka cigareta na prirodu i organizme u njoj.

Školska koordinatorica:

Tajana Sedak Benčić, prof.
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / www.ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju